Στο πρώτο εξάμηνο, η αξία των συγχωνεύσεων και των αποκτήσεων στη νέα ενεργειακή βιομηχανία έφθασε 137,1 δισεκατομμύρια σε yuan

August 12, 2023

 

Πηγή: Η Κίνα οικονομική ανακοινώνει

 

Σύμφωνα με τη «η αναθεώρηση και η προοπτική της νέας αγοράς ενεργειακής βιομηχανίας M&A της Κίνας έκθεση του πρώτου εξάμηνου του 2023» που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από PricewaterhouseCoopers, το πρώτο εξάμηνο του 2023, ο αριθμός συναλλαγών M&A στη νέα ενεργειακή βιομηχανία της Κίνας ήταν 395, μια αύξηση 7% κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου πέρυσι, και το αποκαλυπτόμενο ποσό συναλλαγής έφθασε 137,1 δισεκατομμύρια σε yuan.

Ασβέστωση, συνεργάτης υπεύθυνοι για τις συναλλαγές M&A της ενέργειας PwC Κίνας, υποδομή και εξορυκτική βιομηχανία Zhai, εν λόγω: «Το πρώτο εξάμηνο του 2023, η νέα ενεργειακή βιομηχανία της Κίνας θα συνεχίσει να διατηρεί μια υψηλής ποιότητας τάση ανάπτυξης. Η εμβάθυνση και η επέκταση, η επαναληπτική πρόοδος της τεχνολογίας, και η συνεχής εμφάνιση των νέων μοντέλων και των νέων σχημάτων επιβεβαιώνουν περαιτέρω τις τεράστιες διαστημικές και ευρείες προοπτικές ανάπτυξης της νέας ενεργειακής βιομηχανίας, και συνεχίζουν να οδηγούν την επένδυση και τις συγχωνεύσεις και τις αποκτήσεις στους σχετικούς τομείς για να παραμείνουν καυτές.»

Ο ρυθμός ανάπτυξης της πλευράς ζήτησης της αλυσίδας βιομηχανίας μπαταριών λίθιου έχει επιβραδύνει, συνοδευόμενος από τις διακυμάνσεις στην τιμή των πρώτων υλών στη πλευρά της προσφοράς, και η ωριμότητα της βιομηχανίας έχει αυξηθεί. Οι ευκαιρίες εμπορικών συναλλαγών διανέμονται κυρίως στις υποδιαιρεμένες διαδρομές. Στο πρώτο εξάμηνο, ο αριθμός συγχωνεύσεων και αποκτήσεων υπερέβη 100, αλλά το ποσό έχει μειωθεί.

Το πρώτο εξάμηνο του 2023, η αποκαλυπτόμενη αξία συναλλαγής των συγχωνεύσεων και των αποκτήσεων στην αλυσίδα βιομηχανίας μπαταριών λίθιου ήταν 52,3 δισεκατομμύρια yuan, μια ετήσια μείωση περίπου 50%, και ο αριθμός συναλλαγών εμφανίστηκε ήταν 105, μια μείωση 24%. Αν και ο ρυθμός ανάπτυξης της προς τα κάτω απαίτησης για τα νέα ενεργειακά οχήματα έχει επιβραδύνει και η τιμή του ανθρακικού άλατος λίθιου στον προς τα πάνω έχει κυμαθεί, ο τομέας των μπαταριών λίθιου θα διατηρήσει ακόμα περισσότερες από 100 συναλλαγές το πρώτο εξάμηνο του 2023. Εντούτοις, καθώς η βιομηχανία ωριμάζει, οι ευκαιρίες συναλλαγής διανέμονται κυρίως στη διαδρομή υποδιαιρούνται, έτσι το ποσό συναλλαγής μειώθηκε έναντι της ίδιας περιόδου πέρυσι.

Η δομή των συνδέσεων πυρήνων της βιομηχανίας είναι σταθερή, και αναμένεται ότι οι κορυφαίοι κατασκευαστές θα γυρίσουν βαθμιαία στις υπερπόντιες αγορές για να επιδιώξουν την επιχειρησιακή αύξηση στο μέλλον. Υπάρχουν ακόμα ευκαιρίες να βελτιωθεί η προς τα πάνω υλική διαδικασία της βιομηχανίας, και η αύξηση μείωσης του κόστους και αποδοτικότητας θα γίνει η εστίαση του επόμενου βήματος. Εν τω μεταξύ, οι στερεάς κατάστασης μπαταρίες και η ανακύκλωση μπαταριών θα συνεχίσουν να είναι καυτά σημεία.

Η απαίτηση για τη βιομηχανία και το εμπόριο ενεργειακής αποθήκευσης και η μεγάλης κλίμακας ενεργειακή αποθήκευση από την πλευρά πηγής και πλέγματος έχουν διατηρήσει τη υψηλή ανάπτυξη. Η πολιτική καθοδήγηση, η τεχνολογικές πρόοδος και η μείωση του κόστους συστημάτων έχουν φέρει τις θετικές τάσεις, και η εμπορευματοποίηση και το marketization της βιομηχανίας συνεχίζουν να επιταχύνουν.

Σύμφωνα με τις στατιστικές της συμμαχίας ηγετών ενεργειακής αποθήκευσης (EESA), για 16.35GWh της νέας ενέργειας τα προγράμματα αποθήκευσης στην Κίνα θα τεθούν στη λειτουργία από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο του 2023, η οποία θα επιφέρει τον αυξανόμενο ενθουσιασμό στη κεφαλαιαγορά. Το πρώτο εξάμηνο του 2023, η αποκαλυπτόμενη αξία συναλλαγής των συγχωνεύσεων και των αποκτήσεων βιομηχανίας ενεργειακής αποθήκευσης ήταν 14,7 δισεκατομμύρια yuan, μια αύξηση 81% ετήσιου, και ο αριθμός συναλλαγών ήταν 60, μια αύξηση περίπου 150%. Οι νέες τεχνολογίες ενεργειακής αποθήκευσης, ειδικά καινοτόμες επιχειρήσεις σχετικές με τις νάτριο-ιονικές μπαταρίες, έχουν γίνει τα νέα «χρυσός-απορροφώντας κτήνη». PE/VC είναι ο κύριος συμμετέχων στις δραστηριότητες επένδυσης και αποκτήσεων στη βιομηχανία ενεργειακής αποθήκευσης, που εστιάζει στις καινοτόμους επιχειρήσεις τεχνολογίας και τους ολοκληρωτές ενεργειακής αποθήκευσης στο στάδιο αύξησης και το στάδιο ξεκινήματος.

Αναμένεται ότι η μεγάλη ζήτηση αποθήκευσης από την πλευρά πηγή-πλέγματος θα συνεχίσει να αυξάνεται στο μέλλον, και η αποδοτικότητα της βιομηχανικής και εμπορικής ενεργειακής αποθήκευσης θα ενισχυθεί περαιτέρω. Με την είσοδο των επιχειρήσεων καταναλωτικών μπαταριών μέσα σε τη διαδρομή μπαταριών ενεργειακής αποθήκευσης και την εμπορευματοποίηση των νέων τεχνολογιών ενεργειακής αποθήκευσης, η γενική δομή βιομηχανίας μπορεί να αλλάξει.

Η εγκατεστημένη ικανότητα της αιολικής ενέργειας και της φωτοβολταϊκής απαίτησης κινήσεων αλυσίδων βιομηχανίας προς τα κάτω, και η ωριμότητα των νέων τεχνολογιών και η αντικατάσταση της νέας και παλαιάς ικανότητας παραγωγής οδηγούν από κοινού επάνω τον ενθουσιασμό για τις συγχωνεύσεις και τις αποκτήσεις.

Η δραστηριότητα των συναλλαγών υποδομής είναι γενικά σταθερή, και ο αέρας και τα ηλιακά προτερήματα είναι ακόμα ο κύριος στόχος. Η επιθεώρηση των κρατικών επιχορηγήσεων έχει κάνει τις συγχωνεύσεις και τις αποκτήσεις των κεντρικών δημόσια επιχειρήσεων πιό προσεκτικών.

Το πρώτο εξάμηνο του 2023, το αποκαλυπτόμενο ποσό συναλλαγής στον τομέα υποδομής ήταν 40 δισεκατομμύρια yuan, το οποίο έχει αναπηδήσει από το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Η επιθεώρηση κρατικής επιχορήγησης από το 2022 έχει καταστήσει τις κεντρικές δημόσια επιχειρήσεις πιό προσεκτικές στην απόκτηση και την απόκτηση των υπαρχόντων σταθμών παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Με τη βελτίωση της ποιότητας κέρδους στην εποχή της ισότητας, η τάση των μεγάλης κλίμακας προγραμμάτων και των βάση-βασισμένων στον προγραμμάτων εξουσιάζεται από την κεντρική ασφάλεια βιομηχανίας και τραπεζών δημόσια επιχείρησης. Ένα νέο κύμα του αέρα και των ηλιακών κεφαλαίων υποδομής με τα οικονομικά όργανα όπως το κεφάλαιο ως συμμετέχοντες έχει φθάσει. Αφ' ετέρου, στα τέλη του 2022, διάφορες επαρχίες εξέδωσαν τις πειραματικές πολιτικές για τις συγκεντρωμένες εμπορικές συναλλαγές σημείων εγκαταστάσεων παραγωγής ενέργειας, προωθώντας περαιτέρω το marketization των εμπορικών συναλλαγών δύναμης. Σε αυτό το πλαίσιο, οι επενδυτές ευνοούν κυρίως τις επαρχίες με την ισχυρή απαίτηση για την κατανομή δύναμης και την ικανοποιητική ικανότητα μέγιστος-ξυρίσματος. Η δομή πρώτου κλιμάκιου midstream των επιχειρήσεων ανάπτυξης και λειτουργίας για τους νέους σωρούς χρέωσης ενεργειακών οχημάτων έχει τη βασικά ληφθείσα μορφή, οι ανάγκες χρηματοδότησης και η κύρια προσοχή έχουν μειωθεί, και προς τα πάνω και γρήγορα να χρεώσουν, κινητή χρέωση, οπτική χρέωση αποθήκευσης και άλλες τεχνικές συνδέσεις περισσότερο ευνοούνται από το κεφάλαιο.

Ο εντοπισμός και η εμπορευματοποίηση της ενέργειας υδρογόνου προωθούν για να προσελκύσουν τους νέους επενδυτές, εστιάζοντας κυρίως στα προγράμματα πρώτων σταδίων.

Με τη συχνή προσγείωση των προγραμμάτων παραγωγής υδρογόνου, η τάση εντοπισμού των τμημάτων εξοπλισμού και πυρήνων και η συνεχής πρόοδος της διαδικασίας εμπορευματοποίησης, το πρώτο εξάμηνο του 2023, τη συγχώνευση και τις συναλλαγές αποκτήσεων της ενεργειακής διαδρομής υδρογόνου θα παραμείνουν ενεργές, και ο αριθμός συναλλαγών θα αυξηθεί από 21% έναντι του πρώτου εξάμηνου του 2022, που φθάνει σε 34 κτυπήματα. Εντούτοις, λόγω της διαφοροποίησης της κύριας συγκέντρωσης λόγω της αύξησης στον αριθμό νέων φορέων, που συνδέθηκε με τους προηγούμενους κύκλους επένδυσης και τα χαμηλότερα ποσά, το αποκαλυπτόμενο ποσό συναλλαγής ήταν στο πρώτο εξάμηνο 1,9 δισεκατομμύρια yuan, μια μείωση περίπου 30% από την ίδια περίοδο του προηγούμενου χρόνου.